Zaradi nepravilne postavitve zob je lahko oteženo
njihovo ustrezno čiščenje, kar lahko vodi v bolezni zob (karies)
obzobnih tkiv (vnetje dlesni, parodontitis)
in posledično celo v izgubo zob.

PRAVILNA POSTAVITEV ZOB
ZA ZDRAVJE

Ukmarjeva ulica 2
Ljubljana - Rudnik

info@ortodont.info
Pišite nam

+386 (0)1 600 82 60
+386 (0)51 313 000

Video predstavitev
Kliknite za ogled videa

Mnogi naši pacienti povedo, da se ne želijo
in da se sploh ne znajo smejati.
Z ortodontskim zdravljenjem takim pacientom
povrnemo samozavest in nasmeh na obraz.

NARAVNOST DO NASMEHA

S sodobnimi ortodontskimi aparati
in primernim načinom ortodontskega
zdravljenja lahko do lepega,
zdravega in naravnega nasmeha
pomagamo prav vsakomur.

ZA NARAVEN NASMEH

Ortodontski aparati že dolgo niso
namenjeni samo otrokom in mladostnikom,
ampak se za ortodontsko zdravljenje
odloča tudi vse več odraslih.

NIKOLI NI PREPOZNO
ZA ORTODONTSKO
ZDRAVLJENJE

Živimo v času, ko sta estetika in osebna
urejenost pomembna dejavnika
v življenju. Tudi zdravje je dobrina,
ki ji namenjamo vse več pozornosti.

PRIVLAČEN NASMEH JE
PREDNOST VSAKOGAR

ORTODONTSKI APARATI

Ortodontski aparati so priprave za odpravljanje čeljustnih in zobnih nepravilnosti. Omogočajo nam, da s primerno silo in na ustrezen način delujemo na zobe in okolna tkiva in s tem uredimo položaj zob in čeljustnic.

Vendar aparat sam ne zdravi ortodontske nepravilnosti. Za zdravljenje ortodontske nepravilnosti ortodont na podlagi diagnostičnih postopkov in analiz za vsakega pacienta posebej izdela individualen načrt ortodontskega zdravljenja, ki ga potem s pomočjo določenega ortodontskega aparata tudi izvede. Lahko rečemo, da je ortodontski aparat na nek način le orodje, s katerim ortodont na podlagi skrbno pripravljenega načrta ortodontskega le tega ob sodelovanju pacienta tudi uspešno izvede.

VRSTE ORTODONTSKIH APARATOV

Lahko delujejo prvenstveno na zobe, lahko pa z njimi delujemo tudi na okolna tkiva in tako v obdobju rasti vplivamo na rast in razvoj. Mnogokrat pa z aparati delujemo kar na oba načina hkrati. Nekateri so enostavni, drugi zelo kompleksni. Lahko bi jih razdelili na različne načine: po načinu delovanja, po načinu izdelave, po materialu, iz katerega so izdelani, in še in še. Najpogostejša in najbolj poljudna pa je delitev na snemljive ortodontske aparate, ki jih lahko pacient sam vstavi ali vzame iz ust, in na nesnemljive oziroma fiksne ortodontske aparate, ki so pritrjeni na zobe in jih pacient sam ne more sneti. Poznamo tudi kombinirane aparate, kjer je en del aparata pritrjen, drug pa snemljiv.

  • Snemljivi ortodontski aparati so torej aparati, ki jih pacienti sami vstavijo in vzamejo iz ust. To je tudi njihova velika prednost, saj je na ta način zelo olajšano prehranjevanje in čiščenje zob v času ortodontskega zdravljenja. Seveda pa je nujno, da je aparat kljub snemljivosti dovolj časa nameščen v ustih, saj le tako lahko učinkuje. Upoštevanje navodil ortodonta je za nemoten potek in uspeh ortodontskega zdravljenja zelo pomembno. Redno nošenje snemljivega ortodontskega aparata tudi močno zmanjša začetne težave, ki so pogosto prisotne ob začetku zdravljenja (otežkočena izgovorjava, večje izločanje sline, blaga bolečina) in ob rednem nošenju aparata praviloma kmalu izzvenijo.Snemljive ortodontske aparate lahko ob pravih indikacijah uporabljamo v različnih starostnih obdobjih. Najpogosteje jih uporabljamo v mlečnem in menjalnem zobovju v času razvoja in rasti. Po zaključeni rasti je njihova uporaba omejena na manjši nabor ortodontskih nepravilnosti.Posebna vrsta snemljivih aparatov so tudi v zadnjem času zelo popularni tako imenovani nevidni aparati ali s tujko imenovani tudi »alignerji«. Zaradi svojega načina delovanja jih za razliko od drugih snemljivih aparatov zelo uspešno lahko uporabljamo tudi pri odraslih pacientih.
  • Nesnemljivi ali fiksni ortodontski aparat ortodont pritrdi na zobe tako, da ga pacient sam ne more sneti. Zaradi svoje konstrukcije nam omogoča, da z njim delujemo na zobe s šibkimi in stalno delujočimi silami in tako izvajamo natančne in nadzorovane premike zob. Aparat v osnovi sestavljajo nosilci (brecketi) ter obročki ali tube, ki so s posebnim lepilom nalepljeni na zobeh, in žični lok, ki ga ortodont s posebno vezjo (ligaturo) vpne v nosilce in dejansko izvaja silo, ki jo potrebujemo za ortodontsko delovanje aparata. Nosilci so lahko izdelani iz različnih materialov (jekleni, brezbarvni keramični ali kompozitni, zlati…). Največkrat so nameščeni na zunanji (bukalni) ploskvi zob, kadar pa jih namestimo na notranjo (jezično ali lingvalno) ploskev zob, govorimo o t.i. lingvalni tehniki ortodontskega zdravljenja. Prednost te tehnike je, da je zaradi svoje lokacije aparat praktično neopazen, vendar je lahko za pacienta ravno zaradi lokacije tudi moteč, saj se nahaja v prostoru naravnega gibanja jezika. Poznamo tudi t.i. samozaklepne nosilce, ki se od klasičnih razlikujejo po tem, da so oblikovani tako, da za pritrditev žičnega loka v nosilec ni potrebna dodatna vez, ampak ima že sam nosilec vgrajen zaklep za pritrditev žičnega loka. Bistvena prednost uporabe teh nosilcev je, da je  prenos sile z žičnega loka na zob zaradi manjšega trenja bolj optimalen in je zato ortodontsko zdravljenje lahko v določenih primerih krajše.

MINI VSADKI

V sodobni ortodontiji se vse pogosteje uporabljajo tako imenovani mini vsadki. To so drobni vijaki, ki se vstavijo v čeljustno kost in služijo za absolutno sidrenje ob ortodontskih premikih zob in čeljustnic. Sam poseg namestitve vijakov je povsem enostaven, varen in neboleč, prav takšen je tudi postopek njihove odstranitve. Lahko jih kombiniramo z različnimi vrstami sodobnih ortodontskih aparatov, ki so zaradi tega bolj učinkoviti in je njihovo delovanje bolj ciljano in zato bolj predvidljivo.

NEVIDNI ORTODONTSKI APARATI (SNEMLJIVI PROZORNI ALIGNERJI)

So posebna vrsta snemljivih aparatov, ki je v zadnjem času zelo popularna in jih s tujko imenujemo tudi »alignerji«. Gre za snemljive plastične opornice, ki so praktično res skoraj nevidne in s katerimi lahko premikamo zobe v želeni položaj. Pacient jih nosi ves čas, razen pri jedi in čiščenju zob. Sam princip delovanja ni nobena novost in jo ortodonti uporabljamo že desetletja, vendar pa je bil včasih namenjen le manjšim premikom zob ob koncu ortodontskega zdravljenja v smislu doseganja idealne postavitve zob po snetju fiksnega ortodontskega aparata. Izdelovale so se ročno in zato je bila uporaba za občutnejše premike zob precej nepraktična in neracionalna. V zadnjem času pa je računalniška tehnologija in digitalizacija procesov omogočila, da lahko na podlagi tridimenzionalnega posnetka zobovja  z računalniškim programom simuliramo celoten potek ortodontskega zdravljenja in ga razdelimo na več zaporednih faz in za vsako fazo posebej izdelamo plastično opornico. Tako dobimo več snemljivih opornic – alignerjev, ki jih pacient nosi v točno določenem zaporedju in tako s postopnimi premiki zob pridemo do želenega rezultata. Razvoj računalniške tehnologije je torej že znanemu ortodontskemu postopku dal neko povsem novo razsežnost in s tem nove možnosti na področju ortodontskega zdravljenja. Danes obstaja na tržišču veliko število sistemov snemljivih opornic – alignerjev. V želji po čim večjem tržnem deležu jih proizvajalci ponujajo v uporabo ne le ortodontom, ampak tudi zobozdravnikom. Vendar je potrebno ponovno poudariti, da je tudi sistem snemljivih opornic samo vrsta ortodontskega aparata (torej orodje v rokah ortodonta), ki lahko pacientu koristi samo, če zdravljenje z njim vodi izkušen specialist, ki pozna zakonitosti biomehanike premikanja zob, zna pravilno načrtovati ortodontsko zdravljenje, zna predvideti možne zaplete, jih ob pravem času prepoznati in jih na koncu, če pride do njih, zna tudi rešiti. Čeprav je bil sistem zdravljenja z nevidnimi opornicami na začetku namenjen bolj ali manj zdravljenju lažjih nepravilnosti, pa lahko danes z ustreznim načrtovanjem in kombiniranjem tehnike zdravljenja s snemljivimi opornicami tudi z elementi klasičnih ortodontskih pristopov rešujemo tudi zahtevnejše primere ortodontskih zdravljenj.

V naši ambulanti že od leta 2008 svojim pacientom med drugim nudimo tudi tehniko ortodontskega zdravljenja z nevidnimi opornicami. Smo certificirani specialisti za sistem zdravljenja Invisalign.

© Copyright 2020 Ortodont Herman | Grafična zasnova: Studio Magenta | Izvedba: Futurion.