Zaradi nepravilne postavitve zob je lahko
oteženo njihovo ustrezno čiščenje,
kar lahko vodi v bolezni zob (karies) in
obzobnih tkiv (vnetje dlesni, parodontitis)
in posledično celo v izgubo zob.

PRAVILNA
POSTAVITEV ZOB

ZA ZDRAVJE

Ukmarjeva ulica 2
Ljubljana - Rudnik

info@ortodont.info
Pišite nam

+386 (0)1 600 82 60
+386 (0)51 313 000

Video predstavitev
Kliknite za ogled videa

Mnogi naši pacienti povedo, da se
ne želijo in da se sploh ne znajo smejati.
Z ortodontskim zdravljenjem takim
pacientom povrnemo samozavest
in nasmeh na obraz.

NARAVNOST
DO NASMEHA

S sodobnimi ortodontskimi aparati
in primernim načinom ortodontskega
zdravljenja lahko do lepega,
zdravega in naravnega nasmeha
pomagamo prav vsakomur.

ZA NARAVEN NASMEH

Ortodontski aparati že dolgo niso
namenjeni samo otrokom in mladostnikom,
ampak se za ortodontsko zdravljenje
odloča tudi vse več odraslih.

NIKOLI NI PREPOZNO
ZA ORTODONTSKO
ZDRAVLJENJE

Živimo v času, ko sta estetika in osebna
urejenost pomembna dejavnika
v življenju. Tudi zdravje je dobrina,
ki ji namenjamo vse več pozornosti.

PRIVLAČEN NASMEH JE
PREDNOST VSAKOGAR

ORTODONTIJA ALI ČELJUSTNA IN ZOBNA ORTOPEDIJA

je veja stomatologije, ki se ukvarja s preprečevanjem in zdravljenjem nepravilnega položaja zob in čeljustnic.

Že stari Grki so vedeli, da lahko s pritiskanjem na zob le tega premaknemo. To je tudi osnovno načelo, ki nam omogoča, da premikamo posamezne zobe in zobne skupine. Sila, s katero pritiskamo na zobe, povzroči, da se zob približa kosti in s tem pritisne na žile med zobom in kostjo. Če sila deluje dovolj dolgo časa, pride v tem predelu do zmanjšanja pretoka krvi in s tem zmanjšanja preskrbe tkiv s kisikom ter padca vrednosti pH, zaradi česar se nekatere celice preoblikujejo v posebno vrsto celic, ki v tem predelu “topijo” oziroma resorbirajo kost. Na nasprotni strani pa druge celice izdelujejo kostno tkivo in povzročijo nalaganje nove kosti. Končni rezultat vsega dogajanja je premikanje zoba v smeri delovanja sile. To je zelo poenostavljen opis ortodontskega premikanja zob, pri katerem bistveno vlogo igrajo sile, s katero delujemo na zobe. Te ne smejo biti prevelike, saj bi lahko prevelike sile poškodovale zobna in obzobna tkiva. Pomemben je tudi čas delovanja sile. Najbolje je, če sila deluje ves čas. Idealne so torej šibke in stalno delujoče sile. S fiksnimi ortodontskimi aparati se temu idealu najbolj približamo.

Ortodontija pa se ne ukvarja le s premikanjem zob, ampak lahko z ortodontskimi aparati in drugimi kliničnimi postopki pri otrocih vplivamo na rast zob in čeljustnic ter tako preprečimo ali zdravimo nepravilnosti v rasti zob in čeljustnic. Seveda je potrebno za tako delovanje natančno poznati zakonitosti rasti in razvoja, znati prepoznati znake morebitnih odklonov v razvoju zob in čeljustnic ter znati ustrezno in pravočasno ukrepati. V času rasti in razvoja lahko s t.i. usmerjanjem in vodenjem rasti pomembno vplivamo na razvoj zob, čeljustnic in s tem na razvoj celotnega obraza.

Cilj vsake ortodontske obravnave je pravilna postavitev zob in pravilni medčeljustni odnosi, ki vodijo k skladnemu in harmoničnemu videzu nasmeha in celotnega obraza.

DEJAVNIKI, KI LAHKO VPLIVAJO NA NASTANEK ORTODONTSKIH NEPRAVILNOSTI

Poglavitne dejavnike bi lahko razdelili v dve veliki skupini:

  1. dedni dejavniki in
  2. dejavniki okolja.

Prva skupina predstavlja dejavnike, ki so vsakemu posamezniku prirojeni. Zato na njih zelo težko vplivamo. Druga skupina predstavlja t.i. škodljive dejavnike okolja, ki jih lahko preprečujemo. Poglavitna škodljiva dejavnika iz te skupine sta:

  1. zobna gniloba ali karies in
  2. razvade (drža odprtih ust, sesanje prsta, dude, drugih predmetov, vrivanje jezika med zobe pri požiranju, pomanjkljivo žvečenja trde hrane).

Zobna gniloba na mlečnih zobeh povzroči zmanjšanje obsega same zobne krone ali celo predčasno izgubo zoba. To posledično povzroči izgubo prostora za izrast kasnejših stalnih zob in vodi v nastanek tesnega stanja. Zobno gnilobo uspešno preprečujemo z ustrezno ustno higieno in pravilno prehrano.

Razvade so pogosto vzrok za nastanek ortodontskih nepravilnosti. Najpogostejša razvada pri današnjih otrocih je drža odprtih ust. Ta razvada je hkrati tudi najpogostejši dejavnik za nastanek ortodontskih nepravilnosti. Vedeti moramo, da je za pravilen razvoj zob in čeljusti potrebna pravilna funkcija mišic in mehkih tkiv, ki obkrožajo usta in obraz. Otrok pravilno diha na nos in ima zaprta usta (kadar seveda ne je ali govori). Kadar pa je otrok prehlajen ali pa je dihanje na nos kako drugače ovirano, je otrok prisiljen dihati na usta. Če se taka stanja pogosto ponavljajo, lahko dihanje na usta skupaj z držo odprtih ust ostane kot razvada. Vsekakor se moramo prepričati, ali pri otroku obstaja objektiven razlog za dihanje na usta (kronična bolezenska stanja, kot so: povečana žrelnica, alergijsko zadebeljena nosna sluznica, nosni polipi,…) ali le to obstaja samo kot razvada, in glede na stanje ustrezno ukrepati. Objektivne razloge, ki onemogočajo normalno dihanje na nos, mora vsekakor obravnavati specialist za ušesa, nos in grlo. Razvado pa mora otrok s pomočjo in spodbujanjem staršev premagati sam. Drža zaprtih ust in dihanje na nos sta namreč predpogoja za normalen razvoj zob in čeljusti in uspešno ortodontsko zdravljenje.

Vrivanje jezika med zobe pri požiranju prav tako lahko povzroči ortodontsko nepravilnost. Jezik, ki se med požiranjem vriva med zgornje in spodnje zobe, največkrat pa leži med zobmi tudi v mirovanju, povzroča vrzel, ki nastane med zgornjimi in spodnjim zobmi in jo imenujemo odprti griz. Zato je pravilno požiranje, pri katerem se jezik dotika neba, zobje pa se močno stisnejo skupaj, zelo pomembno za normalen razvoj zob in čeljusti.

Zelo trdovratna razvada, ki pa povzroča hude nepravilnosti, če ni opuščena pravočasno, je razvada sesanja. To razvado imajo določeno obdobje skoraj vsi otroci in jo praviloma do konca drugega leta starosti opustijo. V tem primeru ta razvada tudi nima občutnega škodljivega vpliva na razvoj zob in čeljusti. Če pa otrok sesa prst, dudo ali kakšen drug predmet dalj časa, lahko pričakujemo določene posledice, katerih obseg je odvisen od časa trajanja razvade in od njene intenzivnosti. Če otrok preneha s sesanjem pri starosti 5 let, so izražene nepravilnosti relativno lahko rešljive, mnoge od njih se popravijo samodejno, nekatere pa zahtevajo preprostejšo ortodontsko obravnavo. Če pa otrok nadaljuje s sesanjem tudi še po izrasti stalnih zob, lahko nastanejo zelo hude deformacije zob in čeljusti, ki pa so rešljive samo s pomočjo zahtevnega ortodontskega zdravljenja.

Med razvade sodobnih otrok lahko prištevamo tudi pomanjkljivo funkcijo zobovja, saj ortodonti opažamo, da malčki vse preveč uživajo samo mehko in že predelano hrano, izogibajo pa se trdi hrani, kot je surovo korenje, druga presna zelenjava, jabolka, … Zadostno žvečenje in s tem učinkovita raba zobovja v zgodnjem otroštvu je nujno potrebna za normalen razvoj zob in ustrezno rast čeljusti.

ZAKAJ JE DOBRO PREPREČEVATI OZIROMA ZDRAVITI ORTODONTSKE NEPRAVILNOSTI

Nepravilna postavitev zob že sama po sebi predstavlja tveganje za zdravje zob. Zaradi nepravilne postavitve zob (npr. tesnega stanja) je lahko otežkočeno njihovo ustrezno čiščenje, kar lahko vodi v bolezni zob (karies) in obzobnih tkiv (vnetje dlesni, parodontitis) in posledično celo v izgubo zob. Kadar imamo močno povečano sagitalno stopnico, s čimer strokovno opišemo stanje, ko so zgornji sekalci postavljeni močno pred spodnjimi, obstaja velika nevarnost poškodb zgornjih sekalcev (omajanje, bolj ali manj kompliciran zlom zoba ali celo njegovo izbitje). Nepravilen položaj zoba je lahko vzrok za njegovo nepravilno obremenitev. K temu lahko pripomore tudi nepravilen ugriz, ki lahko dodatno povzroči tudi travmatizacijo dlesni. Vse našteto poslabšuje pogoje za zdravje zob in posledično skrajšuje njihovo življenjsko dobo.

Bolezenska stanja v ustni votlini pa vplivajo tudi na sistemsko zdravje celotnega organizma in ga na ta način ogrožajo. In nenazadnje, ortodontska nepravilnost lahko predstavlja za posameznika tudi bolj ali manj izraženo estetsko motnjo, ki lahko zelo kvarno vpliva na njegovo samopodobo.

Mnogi naši pacienti povedo, da se ne želijo in da se sploh ne znajo smejati. Z ortodontskim zdravljenjem takim pacientom povrnemo samozavest in veselje do življenja. Urejeni zobje in harmoničen obraz torej ne zagotavljajo le ustnega zdravja, ampak predstavljajo tudi pomemben dejavnik telesnega in duševnega zdravja posameznika.

© Copyright 2020 Ortodont Herman | Grafična zasnova: Studio Magenta | Izvedba: Futurion.