PREVENTIVA

Pregled zob, obzobnih tkiv in ustne votline

Ob prvem pregledu temeljito pregledamo zobe, dlesni in ostale dele ust: notranjost lic, ustnic, trdo in mehko nebo, jezik in ustno dno. Ob tem pregledu preverimo tudi vitaliteto zob in, kadar je to potrebno,  pacienta napotimo tudi na rentgensko slikanje enega zoba (lokalni RTG posnetek) oziroma vseh zob (ortopantomografski RTG posnetek).

Na prvem pregledu se s pacientom pogovorimo o  stanju, ki smo ga ugotovili s pregledom, o potrebni terapiji, o morebitnih napotitvah k specialistu, o protetičnih rešitvah, o časovnih okvirih zdravljenja in o finančnih vidikih zdravljenja.

Nazadnje in nikakor ne najmanj pomembno: prvi obisk je namenjen spoznanju terapevta in pacienta, pogovoru in za nekatere je to tudi prvi korak na poti izgube strahu pred zobozdravnikom.

Čiščenje mehkih in trdih zobnih oblog

Za čiščenje mehkih zobnih oblog v prvi vrsti skrbi pacient sam, zato pri vsakem prvem pregledu  ter na željo pacienta nazorno pokažemo,  kako se izvaja pravilna in natančna ustna higiena.

Opravljamo klasično, ultrazvočno odstranjevanje zobnega kamna in oblog. Pri tem vam s posebnim nastavkom z zobnih površin nad in pod dlesnijo odstranimo mineralizirane  trde zobne obloge -  zobni kamen. Tega namreč z navadnim ščetkanjem sami ne morete več odstraniti in zato je potrebno profesionalno čiščenje. Poseg traja od 20 do 45 minut.

Za temeljitejše čiščenje in odstranjevanje zabarvanj, ki jih lahko povzročijo kava, nikotin, pravi čaj, koka kola ter ostala barvila v hrani, pa se priporoča peskanje zob.