BELJENJE ZOB

Kajenje, kava, čaj, hrana z močnimi barvili, zdravila…zabarvajo zobe in ti tako izgubijo svojo prvotno barvo, zaradi česar nismo več zadovoljni z videzom svojih zob oziroma s svojim nasmehom. Včasih pa že osnovna barva zob, ki je pri nekaterih ljudeh v bolj rumenih ali sivih odtenkih, kot bi si to sami želeli, posameznike moti in si želijo spremembe. Tudi dejstvo, da povsem bela barva zob ni naravna in tudi ne zdrava barva zob, jih ne prepriča in si na vsak način želijo spremembe. 

V zadnjih nekaj letih so se na tržišču pojavila razna belilna sredstva, s katerimi lahko bolj ali manj učinkovito pobelimo zobe oziroma odstranimo njihova zabarvanja. V grobem lahko delimo belilna sredstva v dve skupini: mehanična sredstva in kemična sredstva.

Mehanična sredstva delujejo na principu abrazije (npr. belilne zobne paste), kar pomeni, da vsebujejo abrazivne delce, ki mehanično odstranjujejo zabarvanja s površine zob. Slaba stran teh sredstev je v tem, da z odstranjevanjem zabarvanja odstranjujejo tudi vrhnjo plast sklenine, ki se tako posledično tanjša. Druga slabost pa je v tem, da odstranjuje le zabarvanja, ki so na površini zob, ne pa tudi tistih v globljih plasteh zoba.

Druga skupina belilnih sredstev pa deluje kemično. Z njimi pa lahko odstranimo tudi globlja zabarvanja, pri čemer ne pride do stanjšanja zobne sklenine. V ta namen uporabljamo belilno sredstvo v obliki hidrogen peroksida ali karbamid peroksida, za pospeševanje sproščanja kisika iz belilnih sredstev in za globlje prodiranje le tega v sklenino in dentin pa se uporablja posebne luči. Pri tem je pomembno, da ima luč posebne filtre, ki selektivno prepuščajo  „koristno“ svetlobo za beljenje in zaustavijo svetlobo tistih valovnih dolžin, ki niso pomembne za potek kemične reakcije samega beljenja, povzročajo pa toploto, ki posledično povzroči dehidracijo zob, to pa vodi v skelenje zob med in po samem beljenju. Kljub temu pa se rahli dehidraciji ni moč izogniti. Zato je pomembno, da vsaj 48 ur po beljenju ne uživamo snovi, ki povzročajo zabarvanja zob (kava, čaj, rdeče vino..), saj v tem času poteka  rehidracija zob in bi ta barvila lahko takoj ponovno zabarvala zobe.

V naši ordinaciji za beljenje uporabljamo BEYOND POLUS sitem, ki uporablja kombinacijo halogenske in led svetlobe, s katero dobimo optimalen svetlobni spekter za beljenje. To je trenutno tudi najmodernejši sistem za beljenje zob.

VIDEO