ZOBOZDRAVSTVO IN USTNA HIGIENA

PREGLED ZOB, OBZOBNIH TKIV IN USTNE VOTLINE

Ob prvem pregledu temeljito pregledamo zobe, dlesni in ostale dele ust: notranjost lic, ustnic, trdo in mehko nebo, jezik in ustno dno. Ob tem pregledu preverimo tudi vitaliteto zob in, kadar je to potrebno, pacienta napotimo tudi na rentgensko slikanje enega zoba (lokalni RTG posnetek) oziroma vseh zob (ortopantomogramski RTG posnetek).

Na prvem pregledu se s pacientom pogovorimo o stanju, ki smo ga ugotovili s pregledom, o potrebni terapiji, o morebitnih napotitvah k specialistu, o protetičnih rešitvah, o časovnih okvirih zdravljenja in o finančnih vidikih zdravljenja.

Nazadnje in nikakor ne najmanj pomembno: prvi obisk je namenjen spoznanju terapevta in pacienta, pogovoru in za nekatere je to tudi prvi korak na poti izgube strahu pred zobozdravnikom.

ČIŠČENJE MEHKIH IN TRDIH ZOBNIH OBLOG

Za čiščenje mehkih zobnih oblog v prvi vrsti skrbi pacient sam, zato pri vsakem prvem pregledu ter na željo pacienta nazorno pokažemo, kako se izvaja pravilna in natančna ustna higiena.

Opravljamo klasično, ultrazvočno odstranjevanje zobnega kamna in oblog. Pri tem vam s posebnim nastavkom z zobnih površin nad in pod dlesnijo odstranimo mineralizirane trde zobne obloge – zobni kamen. Tega namreč z navadnim ščetkanjem sami ne morete več odstraniti in zato je potrebno profesionalno čiščenje. Poseg traja od 20 do 45 minut.

Za temeljitejše čiščenje in odstranjevanje zabarvanj, ki jih lahko povzročijo kava, nikotin, pravi čaj, koka kola ter ostala barvila v hrani, pa se priporoča peskanje zob.

ZDRAVLJENJE OBČUTLJIVIH ZOB

Zaradi različnih vzrokov se včasih razgali zobna korenina. Če tak predel zoba pogledamo pod veliko povečavo, vidimo drobne luknjice (dentinske tubule), ki vodijo do zobne pulpe (živega dela zoba). Kemični dražljaji (sladko, kislo …) in toplotni dražljaji (toplo, hladno) povečajo pretok tekočin v omenjenih tubulih, kar zaznamo kot skelenje. Danes lahko z različnimi tehnikami preobčutljivost zoba močno zmanjšamo ali celo popolnoma odstranimo.

ZALIVANJE IN PLOMBIRANJE ZOB

Zelo globoke jamice in vdolbinice zob, predvsem stalnih kočnikov, zaščitimo z zalitjem. Zalitje izvajamo predvsem pri otrocih in mladostnikih z visokim tveganjem za nastanek kariesa.

Zobna zalivka nadomesti zaradi zobne gnilobe, obrabe ali poškodbe manjkajoče zobno tkivo. V primeru, ko je ohranjenega zobnega tkiva malo, se namesto zalivke priporoča izdelava inlaya, onlaya ali celo izdelava ustrezne zobne prevleke, ki v celoti prekrije zobni krn.

Za zdravljenje majhnih površinskih kariesov, popravilo majhnih defektov in nepravilnosti ter popravilo manjših estetskih nepravilnosti v obliki in barvi zob uporabljamo minimalno invazivne metode odstranjevanja kariesa s posebnimi svedri za minimalno invazivno preparacijo, zdravo zobno tkivo pa ostane nedotaknjeno. Obsežnejši karies, zlom zoba ali menjava večje plombe zahtevajo obsežnejšo preparacijo ter bolj zapletene tehnike izdelave plomb.

Kot material izbora uporabljamo visokokakovostne kompozite, ki jih odlikujeta vrhunska estetika in obrabna odpornost, ter so primerni tako za zalivke na sprednjih, kot tudi zadnjih zobeh. O uporabi anestezije pri izdelavi zalivk se odločamo individualno glede na mesto in obsežnost zalivke, zelo pomemben dejavnik pa sta tudi občutljivost in želja pacienta.

ENDODONTSKA OSKRBA ZOB – ZDRAVLJENJE KORENINSKIH KANALOV

Pod sklenino in plastjo dentina se v zobu nahaja zobna pulpa. To je mehko tkivo, ki vsebuje krvne žile, živce in vezivno tkivo. Zobna pulpa poteka od zobne krone do konca korenin.

Pomembno vlogo igra med razvojem in rastjo zoba. Različni dejavniki lahko povzročijo prehodno ali nepovratno vnetje zobne pulpe, ki vodi v odmrtje zobne pulpe. Prizadet zob postane občutljiv na spremembo temperature in na pritisk ob ugrizu. Možno je tudi, da pride do otekanja tkiva v okolici zoba. Takšen zob nujno potrebuje endodontsko oskrbo.

Študije kažejo, da je endodontsko zdravljenje uspešno v 90 do 95% primerov. Kadar zdravljenje ni uspešno ali ni smiselno, ker je zob močno poškodovan in propadel, da bi bila zdravljenje in prognoza zelo vprašljiva, je zagotovo najboljša odločitev, da se oboleli zob odstrani in nadomesti z zobnim vsadkom ali eno od različic zobnega mostička.

ZDRAVLJENJE VNETJA DLESNI IN PARODONTALNE BOLEZNI

Parodontalna bolezen je kronično vnetje obzobnih tkiv. Na zobeh se nabirajo mehke obloge v katerih se razmnožujejo bakterije, ki v primeru, da jih ne odstranimo, poškodujejo dlesen. Ta postane rdeča, otekla in zakrvavi na dotik. Imunski sistem poskuša omejiti vnetje, vendar z vnetnimi mediatorji povzroči propad tkiv. Pride do poškodb koreninskega cementa, pozobnice in čeljustne kosti, ki služijo sidrenju zob v čeljusti. Z napredovanjem bolezni pride do izgube zob, napredovala parodontalna bolezen pa vpliva tudi na splošno zdravstveno stanje celotnega organizma.

V lokalni anesteziji opravljamo vse manjše parodontološke posege (odstranitve zob, luščenje in glajenje zobnih korenin,…). V primeru zahtevnejših posegov pa vas napotimo k ustreznemu specialistu (specialistu oralne kirurgije ali specialistu za ustne bolezni in parodontologijo).

PROTETIČNA OSKRBA

  • Keramične prevleke in mostički
  • Estetske dograditve, zobne luske in delne prevleke
  • Delne in totalne proteze
  • Implantati – zobni vsadki