OPORNICA PROTI SMRČANJU

Kaj nam pove statistika o smrčanju?

Podatki kažejo, da 60% moških in 40% žensk po 60. letu smrči, prav tako se s to težavo srečuje 10% moških in 5% žensk že pri starosti 30 let. S starostjo torej tendenca smrčanja pri obeh spolih narašča. V mnogih primerih predstavlja smrčanje resen problem v medpartnerskem odnosu.

Zakaj pride do pojava smrčanja?

Med spanjem pride do relaksacije mišic, ki držijo spodnjo čeljustnico, zato v ležečem položaju le ta pade nazaj. S tem izgubi oporo tudi jezik, katerega koren pade nazaj v žrelo in zoži ali celo povsem zapre dihalno pot. Ta zožitev dihalne poti lahko povzroči vibracije mehkega neba, kar imenujemo smrčanje. Opisano dogajanje je najpogostejši vzrok smrčanja.

Zakaj je smrčanje lahko nevarno?

Smrčanje ni le težava, ki je nadležna za partnerski odnos, ampak je lahko tudi veliko resnejši problem, ki celo ogroža zdravje. Smrčanje je lahko znak resnejše težave, ki jo imenujemo nočna apneja. To je stanje, ko relaksacija mehkih tkiv privede do popolne zapore dihalne poti in tisti hip pljuča niso oskrbljena z zrakom (1.). Če zapora dihalne poti traja dovolj dolgo, da pomanjkanje kisika zaznajo tudi možgani, to človeka zbudi in ta zavestno odpre zaprto dihalno pot. Tak ciklus se lahko ponovi tudi do 50-krat v eni uri. Predstavljamo si lahko, da tak spanec ne more biti kvaliteten in slej ko prej vodi v bolezen. Dokazano je, da nočna apneja lahko povzroči stanje neprestane utrujenosti, ker telo ni deležno pravega počitka, pojav jutranjih glavobolov, motnje koncentracije, depresijo, povišan krvni tlak, povečano možnost za nastanek možganske kapi in srčnega infarkta, motnje potence in še bi lahko naštevali.

 

Kako nam pomaga opornica proti smrčanju?

Opornica proti smrčanju deluje tako, da stabilizira spodnjo čeljustnico in s tem mehka tkiva v položaju, ki zagotavlja maksimalno prehodnost dihalnih poti (2.). S tem ne samo, da prepreči smrčanje, ampak med spanjem zagotavlja zadostno oskrbo z zrakom in s tem kvalitetno spanje in počitek. Študije so pokazale, da so opornice proti smrčanju uspešno rešile problem smrčanja v 96% primerov.

Kako se izdela opornica proti smrčanju?

Opornica se izdela individualno na podlagi odtisa vaših zob in določitve optimalnega položaja čeljusti. Izdelana je iz inertnih materialov in enostavna za vzdrževanje ter prijetna za nošenje. Pomaga takoj, saj s stabilizacijo čeljustnice takoj odpravi vzrok smrčanja in tako zagotovi miren in kvaliteten spanec vam in vašemu partnerju.